menu
sluiten
menu sluiten

Proces- en document control nieuwbouwproject Feringa – RUG

Feringa Building – Groningen

Opdrachtgever – Ballast Nedam
Collega Provadi – Libbe Tenge, controller
Rol Provadi – Provadi verzorgt voor Ballast Nedam de documentcontrole voor een feilloze aansluiting tussen voorbereiding en uitvoer.

In Groningen realiseert Ballast Nedam het nieuwe gebouw voor Rijksuniversiteit Groningen. Met zijn 64.000 m2 BVO, 260 meter lang, 63 meter breed en vijf verdiepingen is de Feringa Building één van de grootste en meest indrukwekkende universiteitsgebouwen van Nederland. Daarnaast valt het duurzame karakter van het nieuwbouwcomplex op met 900 m2 aan zonnepanelen, warmtewisselaars, 2 bronnen voor warmte- en koudeopslag en is het aardgasvrij.

Document Controller Libbe Tenge in het hoge noorden

Libbe werkt in Groningen aan het project Feringa Building als Document Controller. Het zal niemand verbazen dat hier veel documenten bij komen kijken. Libbe zorgt er kort door de bocht voor dat alle documenten aanwezig zijn, op de juiste plaats komen, de juiste benaming hebben en toegankelijk zijn voor de juiste partijen.

Feringa Building

Ballast Nedam is in 2019 begonnen met de realisatie van de Feringa Building voor de Rijksuniversiteit Groningen. Met zijn 64.000 m2 BVO, 260 meter lang, 63 meter breed en vijf verdiepingen is het één van de grootste en meest indrukwekkende universiteitsgebouwen van Nederland. Met de aanwezigheid van specialistische laboratoria, waaronder fysische, (bio)chemische en trillingsvrije labs, moet het gebouw de gedroomde leeromgeving worden voor béta-technisch onderwijs. Daarnaast valt het duurzame karakter van het nieuwbouwcomplex op met 900 m2 aan zonnepanelen, warmtewisselaars, 2 bronnen voor warmte- en koudeopslag en is het aardgasvrij.

Het manusje van alles

“Ik word ook wel eens het manusje van alles genoemd”, vertelt Libbe. “Als beheerder van de ‘besteksadministratie’ heb ik namelijk contact met allerlei personen en bedrijven. Collega’s weten me te vinden als het een en ander uitgezocht moet worden. Er wordt door iedereen van alles toegevoegd aan de database en ook weer uitgeplukt. Om dit goed te laten verlopen, werken we met een systeem, Docstream, een soort van database waar we interne en externe documenten en tekeningen in zetten. Hier zitten rechten en machtigingen aan vast. Een document bestemd voor intern gebruikt, moet bijvoorbeeld niet beschikbaar voor de opdrachtgever zijn. Andersom zorg ik voor de toegang van nieuwe collega’s tot de betrokken documenten voor de betrokken partijen.”

“Daarnaast hebben we EdControls. Het is een controle dat je op het werk doet. QAQC en HSE doen controles op het werk en maken daarvan rapportages. Die rapportages worden vastgelegd in EdControls en op het moment dat ze gereed zijn, dan zet ik ze over naar Docstream”, legt Libbe uit.

Een prachtig uitzicht

In zijn 35 jaar ervaring heeft Libbe aan veel opdrachten gewerkt. De ene keer op het kantoor en de andere keer op de bouwplaats. Libbe blikt terug: “ik herinner me nog dat mijn toenmalig mentor van Rijkswaterstaat altijd zei ‘Libbe, als je iets niet weet, zoek het uit en kijk in de praktijk’. Dat vond ik prachtig. Toen heb ik geleerd dat je af en toe gewoon je helm op moet zetten, je jas en schoenen aan en dan maar gaan kijken.”

Feringa Building is voor de Document Controller een unieke ervaring: “Dit is wel heel mooi als je kijkt wat hier in no-time uit de grond wordt gestampt. We zitten pas op 3-4 etages van twee van de zes bouwdelen, maar het wordt nog een stuk hoger. Dat vind ik in het noorden hoog, zeker omdat ik uit de civiele wereld kom en dit mijn eerste project in de utiliteitsbouw is. Mijn werkplek is onlangs verplaatst en als ik nu uit het raam kijk, dan heb ik een prachtig uitzicht op de bouw. Ik zie dus iedere dag precies wat er gebeurt. Dat is wel heel leuk werken en een voordeel ten opzichte van het werk op een kantoor.”

Zelf initiatief nemen

Libbe is een goed voorbeeld van hoe multidisciplinaire zelfontplooiing werkt. Met zijn 54 jaar jong leert hij nog iedere dag. Deze kennis komt niet uit de lucht vallen. “Je moet zelf initiatief nemen”, vertelt Libbe. “Ik probeer zo veel mogelijk kennis mee te pakken. Ik zie bijvoorbeeld veel tekeningen, maar dan wil ik ook leren hoe het in de praktijk eruit komt te zien. Dus ga ik binnenkort mee met de observatierondes van mijn collega’s van de uitvoering. Andersom vinden zij dat ook leuk, omdat ik als leek met een frisse blik weer nieuwe dingen opmerk. Zo leer je weer van elkaar. En als ze zien dat ik enthousiast ben, vragen ze mij volgende keer weer sneller mee.”

Als team samenwerken

Naast de werkzaamheden als Document Controller is Libbe bezig zijn collega’s zo veel mogelijk als een team te laten werken. Libbe: “Vanuit mijn functie ben ik de hoofdschakelaar tussen de teams op voorbereiding en uitvoering. Ik merk daarbij op dat er een kleine kloof ontstaat tussen de twee groepen terwijl dat eigenlijk niet zou moeten gebeuren. Ik ben zelf een teamplayer en vanuit die gedachte vind ik ook dat we als team moeten samenwerken. Daarom probeer ik de groepsvorming te doorbreken en het teamgevoel te stimuleren. Ik vind ook dat de opdrachtgever moet zien dat wij als team goed samenwerken, want het proces naar de oplevering is net zo belangrijk.”

“Ik observeer veel en daarbij zie ik ook dingen die beter kunnen”, vult Libbe aan. “Ik wil dit graag oppakken en verbeteren. Daarbij speelt het initiatief nemen weer een grote rol. Daarom ga ik in januari ook samenzitten met de projectdirecteur. Eén op één als evaluatie met een bakkie koffie. Samen babbelen, kijken wat we kunnen aanpakken en in welke richting we moeten gaan denken. Op die manier kan je het werk nog leuker maken voor elkaar.”

Werken bij Provadi

Ondanks dat Libbe hemelsbreed bijna 220 km van het hoofdkantoor werkt, voelt hij zich wel echt een Provadist. “Provadi is lang niet zo groot als bijvoorbeeld een Ballast Nedam,” vertelt Libbe, “maar ik vind het juist leuk om bij een kleinere partij te werken. Het is een groep collega’s die iets leuks doen en er ook echt wat van willen maken. Alles is ook goed geregeld. Daar ben ik wel heel blij mee, want ik heb het ook wel eens anders meegemaakt. Afspraken worden nagekomen en als ik een keer ergens tegenaan loop, dan wordt het goed geregeld. We zitten ver van elkaar weg, maar Bas staat wel klaar. Als ik hem nodig heb, maar ook als ik hem niet nodig heb. Ik zal vast niet de enige zijn die wekelijks gebeld wordt voor andere banen, maar ik zit nu op mijn plek. Ik weet ook dat ik met Provadi niet na een opdracht weer opnieuw op zoek moet gaan naar een opdracht. Ik heb nu juist de zekerheid wat ik wel fijn vind.

Bas en Yves gaan op werkbezoek bij Libbe. 

    Schrijf je in voor onze nieuwsbrief voor interessante artikelen en de laatste ontwikkelingen. Laat je e-mailadres achter en ontvang ieder kwartaal onze nieuwsbrief.