menu
sluiten
menu sluiten

Subsidieaanvraag voor rijksmonument Damianenklooster succesvol afgerond

Damianenklooster in Sint-Oedenrode kan starten met grondige restauratie 

“Het is gelukt, de tweede subsidieaanvraag is ook goedgekeurd. En dat is fijn”, vertelt Tom Martens, adviseur Beheer & Onderhoud bij Provadi, enthousiast. “We kunnen nu gaan starten met het grondig renoveren van het Damianenklooster. Het heeft even geduurd, het is namelijk een behoorlijk lang traject geweest. Maar gelukkig met het gewenste eindresultaat”.

Eerste fase van onderzoek 
Voordat een aanvraag ingediend kan worden, gaat er nogal wat voorwerk aan vooraf. Tom is allereerst gestart met een inspectie van het klooster en heeft een MJOP (meerjarenonderhoudsplan) opgesteld, in opdracht van Focus Real Estate. Hiermee heeft hij feitelijk inzicht gegeven in de assets, kansen, risico’s en exploitatiekosten van het klooster.

Omdat het Damianenklooster een Rijksmonument is, hebben we naar de mogelijkheden voor het aanvragen van twee soorten subsidies gekeken. Dit hebben we in samenwerking gedaan met NB Architecten en monumentenadviseur Rick Jonkers. Inmiddels zijn beide aanvragen goedgekeurd.

Twee soorten aanvragen 
Voor dit vraagstuk hebben we twee subsidieaanvragen opgestart:

1. Subsidieregeling instandhouding monumenten (Sim)
De instandhoudingssubsidie is bestemd voor reguliere onderhoudskosten op basis van een 6-jarig onderhoudsplan.

2. Provinciale subsidie
De provinciale subsidie is gericht op restauratieachtige werkzaamheden en is op basis van een 1-jarig onderhoudsplan.

Onderhoud en verduurzaming  
Naast de reguliere onderhoudskosten, zoals schilderwerk en dak onderhoud, komt er bij het Damianenklooster een aantal grote uitdagingen aan. Het pand is goed onderhouden maar het glas-in-lood, de gevel en de kapel verdienen de komende tijd extra aandacht. Daar waar mogelijk willen we natuurlijk ook de verduurzaming direct integreren. Hoe en op welke manier dit gaat plaats vinden wordt de komende tijd verder uitwerkt.

Bestemming voor kapel en klooster 
De kapel van het klooster heeft op dit moment nog geen bestemming. Daar wordt met verschillende partijen over nagedacht. De drie vleugels van het klooster zijn in gebruik door drie verschillende huurders waarbij op dit moment de Weievensehoeve de hoofdhuurder is. De toekomst van het Damianenklooster in combinatie met het groot onderhoud en het huidige gebruik maakt het een extra mooi uitdaging.

Heb jij (monumentaal) vastgoed en ben jij op zoek naar iemand die het complexe proces van subsidieaanvragen in goede banen kan leiden? Neem dan gerust contact op met Tom om de mogelijkheden te bespreken.

 

    Schrijf je in voor onze nieuwsbrief voor interessante artikelen en de laatste ontwikkelingen. Laat je e-mailadres achter en ontvang ieder kwartaal onze nieuwsbrief.