Wat maakt ruimtelijke ontwikkeling een bijzonder vakgebied?
Als gebiedsontwikkelaar speel je een belangrijke rol in de (her)ontwikkeling in het leef- en werkgebied van mensen. Je draagt een grote verantwoordelijkheid. Het werk is afwisselend omdat je te maken hebt met een diversiteit aan stakeholders, ieder met eigen belangen. Als een soort mediator is het mijn taak om altijd een gulden middenweg vinden. Mijn kracht ligt in het zien én kennen van de belangen van de verschillende partijen en aan de hand hiervan een goed resultaat neer te zetten.
Ik kom bijvoorbeeld uit een werkomgeving waar het maatschappelijk belang niet onderdoet aan het economisch belang. Zo streefden we naar een zo hoog mogelijke mate van zelfvoorziening op het gebied van energie en warmte. Ook speelde het creëren van werkgelegenheid een grote rol in mijn werk. Noord-Limburg was in het verleden een regio met een hoge werkloosheid en het bedrijventerrein levert een hoop nieuwe bedrijven op. Na het realiseren van ontwikkelingen is het bijna omgekeerd en hebben bedrijven soms moeite om geschikte werknemers te vinden.
Het is mooi om te zien hoe een gebied zich kan ontwikkelen. Als ik nu naar Greenport kijk, zie ik medewerkers die tijdens hun lunchpauze een fijne wandeling door het gebied maken. Ze hebben een aantrekkelijke plek om te werken. En als ik omwonenden spreek, die in eerste instantie sceptisch waren over de plannen, geven ook zij aan tijdens een fiets- of wandeltocht met plezier Greenport te doorkruisen. Ze genieten van het groen en de faciliteiten die zijn toegevoegd aan de omgeving. Het proces is niet altijd gemakkelijk geweest, maar het resultaat mag er zijn en daar ben ik trots op.