menu
sluiten
menu sluiten

Projectontwikkeling alleen voor mannen? Echt niet!

Vicky van Vugt is projectontwikkelaar bij Mastade, via Provadi. Dat is opvallend, want er werken niet veel vrouwen als projectontwikkelaar. Hoe komt dat? Waarom heeft Vicky besloten om wel de stap naar projectontwikkeling te zetten? Lees verder!

Van De Sims naar de echte wereld

Vicky wist van jongs af aan al dat ze iets met bouwen wilde gaan doen: “Als kind heb ik veel het computerspel De Sims gespeeld. Toen wist ik al: later wil ik huizen bouwen. Dat dat betekende dat ik projectontwikkelaar zou worden, wist ik toen nog niet.”

Er zijn weinig opleidingen specifiek gericht op projectontwikkeling. Vaak is het een onderdeel van een opleiding. Vicky heeft de opleiding Bouwmanagement & Vastgoed gevolgd, waar ze op jonge leeftijd (20 jaar) afstudeerde. Na een aantal jaar werkervaring heeft ze hier de WoningBouwersNL opleiding Projectontwikkeling Nieuwe Stijl op Amsterdam School of Real Estate (ASRE) aan toegevoegd.

Onderscheiden

Het oog voor design en ontwerpen, is wat Vicky onderscheidt van andere projectontwikkelaars. Of dat komt doordat ze een vrouw is, weet ze niet. “Ik kijk met een ontwerpend oog naar projectontwikkeling. Het is mijn ambitie om hoogwaardige en kwalitatieve gebieden te ontwikkelen, die ook ‘mooi’ zijn. Geen massaproductie of dertien in een dozijn.” Is daar altijd ruimte voor? “Architecten waar ik mee gewerkt heb, zijn niet altijd gewend dat projectontwikkelaars zo ver meedenken in het ontwerpproces. Toch zijn ze er vaak wel blij mee. Het is zeker niet dat ik hun werk overneem. Ik vul aan en zorg voor synergie.”

Mannenwereld

Waarom er weinig vrouwelijke projectontwikkelaars zijn, begrijpt Vicky niet. “Projectontwikkeling is een breed vak. Ik merk dat lang niet iedereen weet wat het vak inhoudt. Het beeld is dat het technisch beroep is en dat kan misschien afschrikken. Onterecht, het hoeft om die reden geen mannenwereld te zijn.”

Bij projectontwikkeling komt veel meer kijken dan bouw en techniek. Vicky licht toe: “Je bent een duizendpoot. Naast de bouwkundige kant moet je financieel en juridisch onderlegd zijn, marktkennis hebben, maar ook goed met mensen om kunnen gaan. Je krijgt te maken met voor- en tegenstanders. Je houdt alle ballen hoog en schakelt tussen uiteenlopende belangen en meningen. Een zekere mate van een ‘zachte kant’ is van toegevoegde waarde om onder andere draagvlak te creëren voor je plan. Dit zijn kenmerken die je eerder bij een vrouw verwacht.”

Gewoon doen!

Vrouwen (en natuurlijk ook mannen) die overwegen om de projectontwikkeling in te gaan, adviseert Vicky om dat gewoon te doen. Vicky vertelt: “Vergeet het imago van ‘zakkenvullers’ en verdiep je in het vak. Je kunt een fundamentele bijdrage leveren aan de samenleving. Wonen is tenslotte een van onze eerste levensbehoeften. Ontdek de verschillende facetten en kies zelf waarin je wil uitblinken. Voor mij is dat het samenspel tussen het vastgoedrekenen en het ontwerpproces.”

Overweeg jij om projectontwikkelaar te worden? Neem gerust contact op. Ik vertel graag meer over het mooie vak!

    Schrijf je in voor onze nieuwsbrief voor interessante artikelen en de laatste ontwikkelingen. Laat je e-mailadres achter en ontvang ieder kwartaal onze nieuwsbrief.