menu
sluiten
menu sluiten

Hoe laat je het verplichte energielabel C voor kantoren in je voordeel werken?

Energielabel C is per januari 2023 verplicht voor kantoren. Als eigenaar van een kantoorgebouw heeft het grote gevolgen als je hier niet aan voldoet. Het gebouw mag dan niet meer als kantoor gebruikt worden. Tijd voor actie!

Nu je toch met duurzaamheid aan de slag gaat, heb je de uitgelezen kans om verder vooruit te kijken. Door strategisch met duurzaamheid om te gaan, laat je het verplichte energielabel C in je voordeel werken. Hier helpen we je graag bij.

Stappenplan energielabel C verkrijgen

  1. Bepaal of het kantoorpand onder de wettelijke verplichting valt:
    hoe krijg je energielabel c
  2. Laat voor deze kantoorpanden een EPA-U maken. Het EPA-U (Energie Prestatie Advies Utiliteit) certificaat is het energielabel voor utiliteitsgebouwen. Met dit EPA-U certificaat wordt aangetoond hoe energiezuinig een gebouw is en hierin staat aangegeven welke energiebesparende maatregelen er mogelijk zijn.
  3. Selecteer de maatregelen om te komen tot minimaal een energielabel C.
  4. Laat deze maatregelen uitvoeren.
  5. Laat een nieuw energielabel opstellen en registreren.

Neem contact op

Strategisch werken aan duurzaamheid

Kijk verder dan de noodzakelijke maatregelen voor het verkrijgen van energielabel C én kijk verder dan één kantoorpand en maak direct plannen voor eventueel ander vastgoed in eigendom. Hoe laat je duurzaamheid in je voordeel werken?

  • In 2030 is voor kantoren een verplichting van label A verwacht. Mogelijk is het efficiënter om nu in één keer naar energielabel A te gaan dan twee keer maatregelen te doen.
  • Als het kantoor in een wijk staat waar al plannen zijn voor aardgasvrij, is het een gemiste kans om niet gelijktijdig maatregelen te treffen die hierop voorbereiden.
  • Als je maatregelen goed inplant en integreert in de MJOP, kan je ze combineren met de natuurlijke onderhoudsmomenten. Het is bijvoorbeeld handig om direct te isoleren, wanneer het dak, de kozijnen of de vloer vervangen moeten worden.
  • Verduurzamen kan financieel aantrekkelijk zijn. De kans bestaat dat je maatregelen overslaat die financieel heel interessant zijn als je puur naar energielabel C kijkt. Heb je bijvoorbeeld al gekeken naar het hybride maken van een (collectieve) gasgestookte warmtevoorziening?
  • In 2050 is het uiteindelijke doel CO2-neutraal. Wetgeving zal steeds verder gaan om dit doel te bereiken. Door hier op voor te bereiden, sta je niet meer voor verrassingen en ad hoc verplichtingen. Werk hier strategisch naar toe.
  • Veel werkgevers, de gebruikers van kantoren, hechten ook waarde aan duurzaamheid. Het past vaak niet meer bij het gewenste imago om huisvesting te hebben in een niet-duurzaam gebouw. Een duurzaam kantoor is dus makkelijker verhuurbaar. Aan slechts het minimale doen, zit geen waarde noch onderscheidend vermogen.

Kijk vooruit

Weet je niet waar je moet beginnen en wil je ondersteuning bij het maken van de juiste afwegingen? Sandra Zomervrucht (Adviseur Duurzaamheid) en Tom Martens (Adviseur Beheer en Onderhoud) staan voor je klaar. Zij kunnen je onder andere helpen bij:

  • Volledige ontzorging bij het behalen van minimaal energielabel C.
  • Duurzaamheid integreren in de vastgoedstrategie.
  • Duurzaamheid integreren in het MJOP.
  • Opstellen of beoordelen MJOP (o.a. om te bepalen wanneer de natuurlijke onderhoudsmomenten zijn).

Meer weten over strategisch beheer en onderhoud? Lees dan de whitepaper “Beheer en Onderhoud: wat komt erbij kijken?” geschreven door Tom Martens.

Wil jij slimmere keuzes maken op het gebied van duurzaamheid en dit integreren in je beheer en onderhoud? Sandra Zomervrucht en Tom Martens helpen je graag.

Neem contact op

    Schrijf je in voor onze nieuwsbrief voor interessante artikelen en de laatste ontwikkelingen. Laat je e-mailadres achter en ontvang ieder kwartaal onze nieuwsbrief.