menu
sluiten
menu sluiten

Hoe bespaar je kosten op je Beheer en Onderhoud?

Uit gesprekken met vastgoedeigenaren blijkt dat ze regelmatig voor onaangename verrassingen komen te staan als het gaat om Beheer en Onderhoud. Vaak is dit het resultaat van ad hoc werken zonder duidelijk plan. Zonde als je het ons vraagt. Daarom wil ik je in deze blog enkele tips geven hoe je kosten kan besparen. Dit zijn enkele voorbeelden die iedereen wel herkent:

  1. Zorg voor periodiek onderhoud en voer dit gestructureerd uit. Dat wil zeggen dat je vanuit de staat van het object te werk gaat, analyseert wat er nodig is en weet wanneer er wat moet gebeuren. Dit verwerk je in het MJOP. Op deze manier kan je tijdig inspelen op wat er moet gebeuren. Dan voorkom je vaak al hogere kosten. Als je bijvoorbeeld je dak op tijd vervangt, voorkom je onderliggende schade door een lekkend dak.
  2. Combineer werkzaamheden zodat je geen dubbele kosten maakt. Als je zorgt dat je punt 1 op orde hebt, weet je wanneer er onderhoud uitgevoerd moet worden. Als voorbeeld: een bedrijf had zonnepanelen op hun dak geplaatst. Een jaar later moest het dak vervangen worden. Dus moesten eerst alle zonnepanelen eraf gehaald worden en daarna weer terug gezet worden. Deze werkzaamheden hadden eenvoudig gecombineerd kunnen worden, waardoor er flink wat geld bespaard had kunnen worden.
  3. Besteed meerdere werkzaamheden of meerdere panden tegelijk uit aan een aannemer. Als je weet welk onderhoud er op de planning staat, kun je projecten gebundeld aanbesteden wat leidt tot een lagere aanneemsom. Dit betekent dus een kostenbesparing. Echter, als je op deze manier wil werken zul je een goed overzicht van je vastgoed moeten hebben.

De volgende voorbeelden klinken misschien minder bekend. Hierbij benader je het Beheer en Onderhoud vanuit een strategisch oogpunt:

  1. Kosten uitsmeren. Vanuit de visie op het pand (wat wil je met dit pand gaan doen?) kan je ook besluiten dat je de kosten juist wilt uitsmeren over de komende jaren. Vooral bij grotere objecten hoef je niet alles in één keer te doen. Of je dit wel of niet doet, is een keuze op strategisch niveau. Een opdrachtgever van Provadi bezit een pand dat bestaat uit meerdere vleugels. De verlichting is nog niet kapot, maar wel verouderd en moet op korte vervangen worden. Daarnaast is de wetgeving hieraan gekoppeld, omdat hier deels noodverlichting in aanwezig is en vanuit duurzaamheid worden keuzes verwacht. De verlichting kan in zijn geheel ineens vervangen worden, maar wellicht is het beter om dit over meerdere jaren uit te smeren. Dit verdeelt de kosten en voorkomt grote pieken in het MJOP.
  2. Keuzes maken vanuit de visie op het object. Soms zijn er gebreken waarop direct actie nodig is. Stel er is een lekkage bij een dak. Dan is de eerste reactie dat de lekkage opgelost moet worden. De eerste vraag die je echter kan stellen is: waar is het dak voor? Is het dak ter plaatse van een fietsenstalling of ter plaatse van een laboratorium. Bij een fietsenstalling is er minder noodzaak dan bij een laboratorium. Daarnaast kan het ook zo zijn dat het object de komende jaren wordt ontwikkelt of gesloopt. Wellicht is dan de keuze om plaatselijk te repareren beter dan direct compleet vervangen. Door de juiste keuzes te maken op het goede moment kun je kosten besparen.

Weten wat er moet gebeuren en wanneer, is dus de rode lijn als je kosten wil besparen.

Hoe krijg je nu inzicht in de status van je vastgoed?

De beste optie hiervoor is het samenwerken met een gespecialiseerd partner op het gebied van strategisch Beheer en Onderhoud. Zij kunnen op een professionele en correcte wijze het onderzoek uitvoeren dat nodig is om het inzicht te verkrijgen. Daarnaast heeft een goed MJOP echt een toegevoegde waarde voor je Beheer en Onderhoud om op de kosten te besparen.

Leestip: lees de blog over inzicht creëren in je Beheer en Onderhoud

Tom Martens, Adviseur Beheer en Onderhoud

Provadi biedt deze dienst aan als partner in het Beheer en Onderhoud, maar wij gaan nog een stap verder. Wij helpen je met de juiste keuzes maken in je beleid en visie en kunnen je ook volledig ontzorgen. Onze expert Tom Martens adviseert en ontzorgt je bij het Beheer en Onderhoud van jouw vastgoed.

Wil je meer weten wat wij voor jou kunnen betekenen?

Dan drink ik graag een kopje koffie met je. Vanuit huis via Teams of bij ons op kantoor. Stuur een e-mail naar e.eijwoudt@provadi.com of bel naar 06 53 35 65 49.

De koffie staat klaar!

Whitepaper

Wil je graag eerst meer lezen over Beheer en Onderhoud? Download dan onze whitepaper en ontdek wat er allemaal komt kijken bij Beheer en Onderhoud.

Download de whitepaper

    Schrijf je in voor onze nieuwsbrief voor interessante artikelen en de laatste ontwikkelingen. Laat je e-mailadres achter en ontvang ieder kwartaal onze nieuwsbrief.