menu
sluiten
menu sluiten

Hoe creëer je inzicht in het Beheer en Onderhoud van je vastgoed?

Denk jij dat je grip op je vastgoed hebt en inzicht hebt in het Beheer en Onderhoud ervan? Als ik je vraag: “is de wetgeving op orde?” weet je dat dan? Weet je wat de jaarlijkse onderhoudskosten van het object zijn? Welke risico’s er zijn op het gebied van veiligheid? Wat is de toekomstvisie van het object? Zijn de onderhoudscontracten op orde? Als je deze vragen positief kunt beantwoorden, dan heb je grip op je Beheer en Onderhoud. Als dat niet lukt, vertel ik je in deze blog meer over hoe je dit inzicht verkrijgt.

Het inzicht in het Beheer en Onderhoud van je vastgoed is dus niet met één simpele vraag te beantwoorden. Het is wel belangrijk, want die informatie over je vastgoed heb je nodig om de juiste keuzes te kunnen maken. De grondslag van het inzicht begint bij de visie, die per object nodig is. Hierop volgt het maken van strategische keuzes en kun je het onderhoudsbeleid inrichten. Dan pas begin je daadwerkelijk met het verzamelen van informatie en eventueel met het uitvoeren van specialistische onderzoeken. Vanuit hier ga je verder met inzicht creëren door het opstellen van een meerjarenonderhoudsplan (MJOP). Het MJOP kun je vervolgens vertalen naar een jaarplan wat gebruikt kan worden voor de uitvoering van het onderhoud.

Dit gehele proces wordt ook wel het Asset- en Onderhoudsmanagement genoemd. Aan dit hele proces van Beheer en Onderhoud hangen diverse keuzes vast. In deze blog zoom ik in op het inzicht verkrijgen door het informatiebeheer. Wil je meer weten over het gehele proces? Download dan de whitepaper waarin ik het hele proces gedetailleerd met je doorneem en lees je meer over het MJOP en het Integraal Beheer en Uitvoeringsplan.

Download de whitepaper

Inzicht door informatiebeheer

Inzicht door informatiebeheer is dé eerste stap om een totaal inzicht te krijgen. Dat betekent dat je moet voldoen aan de wet- en regelgeving en je moet weten welke contracten en afspraken er zijn. Daarnaast heb je de informatie vanuit logboeken, vergunningen, tekeningen of installatietechnische gegevens die gestroomlijnd moeten worden. Ook heb je de specialistische onderzoeken die je van specifieke informatie voorzien. Denk hierbij aan een NEN 2767 conditiemeting, brandscan, asbest, legionellabeheersplan of vanuit verduurzaming. Verduurzaming is sowieso een belangrijk punt om rekening mee te houden. Vanuit de overheid is gesteld dat kantoorgebouwen in 2023 op energielabel C moeten zijn en in 2030 zelfs op energielabel A. Je moet hier nu al actie op ondernemen en een goed plan voor hebben. Je wilt voorkomen dat je de grip verliest op je vastgoed.

De hoeveelheid informatie is enorm. Het MJOP wordt daarbij vaak gebruikt om dit te centraliseren. Hierbij krijg je inzicht in de kosten voor zowel korte- als lange termijn. Zo kunnen de kosten ook worden verdeeld naar bijvoorbeeld eigenaar en huurder en kunnen de juiste keuzes worden gemaakt in de uitvoering van het onderhoud. Zeker als de visie en strategie van het object duidelijk zijn, kan ervoor worden gekozen bepaalde activiteiten uit te stellen of juist eerder uit te voeren.

Wat komt er nog meer bij kijken?

Dit was geknopt hoe je inzicht krijgt in het Beheer en Onderhoud van je vastgoed. Wat er nog meer bij komt kijken, kan je lezen in onze whitepaper. Uiteraard kun je ook vrijblijvend contact met mij opnemen, zodat ik je meer kan vertellen wat wij voor jouw vastgoed beheer en onderhoud kunnen betekenen. Je kan mij bereiken op 06 29 03 22 74 of via t.martens@provadi.com.

Download de whitepaper Neem contact op

    Schrijf je in voor onze nieuwsbrief voor interessante artikelen en de laatste ontwikkelingen. Laat je e-mailadres achter en ontvang ieder kwartaal onze nieuwsbrief.