menu
sluiten
menu sluiten

De krapte op de arbeidsmarkt

Naar aanleiding van de onlangs gepresenteerde whitepaper ‘Trends en Uitdagingen voor de Bouwsector in 2021’ hebben we veel gesprekken gevoerd. Daaruit kwam naar voren dat we nog 1 belangrijke uitdaging zijn vergeten:

De krapte op de arbeidsmarkt

Daarom hebben we deze uitdaging toegevoegd aan de whitepaper Trends en Uitdagingen voor de Bouwsector in 2021 inclusief enkele oplossingen. Dan weet je welke stappen je volgend jaar kunt zetten om deze uitdaging aan te gaan.

Download hier de volledige whitepaper

Krapte op de arbeidsmarkt

De krapte op de arbeidsmarkt is een trend die in meerdere branches in Nederland voorkomt, maar vooral in de bouwsector speelt het een grote rol. Het zal dan ook geen verrassing voor je zijn dat er alleen al op Indeed momenteel 34.689 open vacatures voor de bouw staan. Naast de krapte kwam uit de gesprekken ook naar voren dat er behoefte is aan beter gekwalificeerd personeel. Jij wilt natuurlijk graag de beste medewerkers binnenhalen, maar dat willen veel andere bedrijven ook.

Projecten uitstellen

Doordat er onvoldoende capaciteit is om het project voort te zetten, zie je dat er bedrijven zijn die hun project uitstellen. Een prima oplossing als je zeker weet dat er een betere periode aan zit te komen. Echter, in het verleden hebben we ook gezien dat het zomaar ineens andersom kan zijn. Je kunt dan zomaar worden geconfronteerd met een andere economische situatie, waardoor je jouw projecten helemaal niet meer kunt realiseren. Een risico om serieus rekening mee te houden.

Oplossingen

Hoewel COVID-19 de nodige invloed heeft op de economische situatie is geenszins gezegd dat het in 2021 eenvoudig zal zijn om het juiste gekwalificeerde personeel te vinden. Daarom hebben we een paar mogelijke oplossingen op een rijtje gezet.

1. Actiever op zoek naar personeel en eruit springen t.o.v. je concurrenten.

Als je zorgt dat je aantrekkelijker bent voor actief en passief werkzoekenden, zullen ze eerder voor jou kiezen dan voor een ander bedrijf. Je kunt hierbij denken aan goede arbeidsvoorwaarden, een fijne werkomgeving en interessante projecten. Dit betekent ook dat je moet investeren om deze omgeving te creëren, waarbij je niet mag vergeten dat je ook over 10 jaar nog aantrekkelijker moet zijn dan de rest. Het voordeel hiervan is dat je je personeel echt aan jouw bedrijf kunt binden, zodat ze lang bij je blijven werken. En als je een goede werkgever bent, wordt jouw personeel een ambassadeur van jouw bedrijf. Veel personeel op de loonlijst (ook al zijn ze goed) betekent natuurlijk ook extra veel risico in economisch mindere tijden.

2. Samenwerken met externe partijen

In plaats van je eigen personeel inhuren, kan je natuurlijk ook samenwerken met externe partijen. Daarin kun je onderscheid maken in enerzijds bedrijven die voor jou personeel gaan zoeken (de zogenaamde wervings- en selectiebureaus) en anderzijds bedrijven die jou alles uit handen nemen (de zogenaamde interim dienstverlener). Met een wervings- en selectiebureau moet je alsnog investeren in goede arbeidsvoorwaarden anders loopt je personeel er aan de achterkant weer eruit. Een interim dienstverlener daarentegen, neemt al het werk voor jou uit handen. Het werven, de administratieve rompslomp, de betalingen, etc.. Je hoeft alleen nog maar de maandelijkse factuur voor de dienstverlening te betalen. Dat scheelt heel veel werk.

Je schaart de kennis en capaciteit van een partner achter je, maar je loopt geen risico dat je ziek personeel moet doorbetalen of dat je hoge personeelskosten hebt wanneer het economisch even minder gaat etc. Daarnaast kun je ook goed gekwalificeerd personeel inhuren dat je slechts parttime nodig hebt. Het belangrijkste is dat je een partij kiest die begrijpt wat jouw wensen zijn, wat je wilt neerzetten en die aansluit bij jouw doelstellingen.

Je kunt er ook voor kiezen om (gedeeltes van) een project uit te besteden aan een externe partner. Stel je hebt een interessante locatie op het oog, maar niet de capaciteit in huis om daar voortvarend mee aan de slag te gaan. Uitstellen kan altijd maar brengt, zoals je hierboven hebt gelezen, de nodige risico’s met zich mee. Dat wil je niet. In dat geval is zo’n externe partner een uitstekende oplossing.

Onze ervaring

We spreken natuurlijk veel mensen uit de bouwsector en daaruit komt naar voren dat bedrijven steeds vaker kiezen voor samenwerking met externe partners. Met name de interim dienstverlening en het uitbesteden van (deel)opdrachten wint terrein. De belangrijkste reden hiervoor is dat men af wil van het risico dat veel eigen personeel met zich meebrengt.

Naast deze overweging, die voortkomt uit een soort van angst, blijkt uit de gesprekken dat men zich steeds vaker went tot een externe partner, omdat dit nog veel meer voordelen heeft dan alleen maar risico beperking. Dit zijn de meest genoemde redenen:

  • Het werken met een externe partner zorgt ervoor dat plannen uitgevoerd kunnen worden zoals gepland. Hierdoor is het niet meer nodig om uit te stellen, want van uitstel komt afstel.
  • Voor kleinere bedrijven betekent een externe partner dat je toch toegang hebt tot de juiste kennis en capaciteit om toch grote dingen te kunnen doen.
  • Je kunt als bedrijf meerdere projecten tegelijk realiseren wat met eigen personeel vaak gelimiteerd is
  • Een externe partner stelt experts ter beschikking die zeer ervaren zijn, doordat ze voor verschillende opdrachtgevers hebben gewerkt en aan een grote diversiteit van projecten. Je haalt dus expertise in huis die je zelf vaak niet hebt.
  • Door de inzet van een externe partner wordt jouw eigen personeel ook weer verrijkt. Via wederkerigheid van kennis leer je van elkaar.

Als de krapte op de arbeidsmarkt invloed heeft op jouw projecten en bedrijf, ga dan eens in gesprek met externe partijen. Het kan geen kwaad en je kan er een stuk wijzer van worden.

Whitepaper Trends en Uitdagingen voor de Bouwsector in 2021

Wil je de overige trends en uitdagingen lezen?

Download hier de whitepaper

Mocht je meer willen weten over hoe wij als Provadi jou van dienst kunnen zijn, neem dan gerust contact op met Eric Eijwoudt – e.eijwoudt@provadi.com of 06 53 35 65 49.

De koffie staat klaar!

    Schrijf je in voor onze nieuwsbrief voor interessante artikelen en de laatste ontwikkelingen. Laat je e-mailadres achter en ontvang binnenkort onze allereerste nieuwsbrief.